Łosoś norweski z hodowli – jeść czy nie jeść? Oczywiście, że jeść!

0
26
Łosoś norweski

Każdy z nas, mowa oczywiście o ludziach, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie, powinien się dobrze i odpowiednio odżywiać. Bardzo pozytywne jest na przykład możliwie duże zastępowanie standardowego, czerwonego lub białego mięsa rybami i owocami morza. My, Polacy wciąż powinniśmy się uczyć dobrej diety na przykład od narodów skandynawskich. Tam bardzo często i w dużych ilościach spożywane są ryby, u nas niestety nie. Dodatkowo, w Polsce królują raczej ryby tanie i do tego panierowane. To nie jest dobry kierunek.

Jakie ryby spożywać?

Powinniśmy się nauczyć spożywać na przykład taką rybę jak łosoś norweski. Jest ona nie tylko bardzo smaczna i pasuje do wielu dań i dodatków, ale i przede wszystkim bardzo zdrowa i pozytywnie wpływająca na nasz organizm. Generalnie rzecz biorąc, łosoś norweski dla celów spożywczych hodowany jest dwutorowo. Pierwsza metoda to łosoś morski, hodowany w specjalnych klatkach zanurzanych przy wybrzeżach. Druga to specjalne fermy tych łososi. Sam fakt, że łososie norweskie są hodowane przemysłowo, pozwala po pierwsze na uniknięcie sezonowości ich dostaw, a po drugie, na pełną kontrolę procesu hodowli.

Ma to duże znaczenie dla konsumentów. Łososie hodowlane są sprzedawane świeże, te łowione na otwartym morzu – mrożone. Dodatkowo, te hodowlane, w przeciwieństwie do naturalnych, nie posiadają ani ran, ani szkodliwych pasożytów. Główną zaletą spożywczą łososia norweskiego, jako że jest to ryba bardzo tłusta, jest bogata zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, a nie trzeba chyba nikomu mówić, jakie dobroczynne i zbawienne dla organizmu znaczenie mają właśnie te tłuszcze.

Jak na nas wpływa łosoś norweski?

Napominając tylko, są one świetną obroną przed wszelkimi chorobami układu sercowo-naczyniowego, a także działają przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie. Mięso łososia norweskiego to także bardzo szerokie spektrum witamin z grupy B (między innymi B12, której panuje duży niedobór oraz witaminy D (w naszym klimacie także ludzie mają solidne niedobory. To także duża ilość żelaza, selenu oraz jodu oraz innych wartościowych dla zdrowia pierwiastków.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here