Pachnące, chrupiące, aromatyczne… gofry! Kto z nas nigdy ich nie próbował, spędzając wakacje nad morzem? Najbardziej rozpoznawalnym symbolem, zaraz po smażalniach są budki serwujące chrupiący deser. Każdy fan tej słodkiej przekąski chciałby przenieść jej niezapomniany smak do swojej kuchni. Niestety w domowych warunkach nie zawsze jest to możliwe. W większości przypadków nie pomaga nawet najlepszy przepis na gofry. Jak więc odwzorować chrupkość, konsystencję i smak gofrów z nadmorskiej budki? Gdzie tkwi tajemnica idealnych gofrów?Dobra receptura to nie wszystko.
Podejmując wyzwanie, stworzenia domowych gofrów jak z budki, w pierwszej chwili prawie każdy szuka idealnego przepisu. Jednak wbrew pozorom, nie jest to jedyny sekret. Mało kto zwraca uwagę na to, jakiego narzędzia używa do wykonania gofrów. A przecież budki z goframi zaopatrzone są w gofrownice gastronomiczne. To właśnie one zapewniają swoim wyrobom chrupkość i odpowiedni złocisty kolor. Duży wpływ na wypiekanie gofrów ma również czas ich pieczenia oraz temperatura. Takie warunki najlepiej zapewni sprzęt o dużej mocy rzędu 1000W lub 1500W, posiadający funkcję płynnej regulacji temperatury.
Wybierając urządzenie, prawdziwy fan gofrów, powinien skierować uwagę na materiał, z jakiego wykonane są jego warstwy wewnętrzne. Zamiast wszechobecnego teflonu, lepszym wyborem będzie profesjonalna gofrownica posiadająca żeliwne płyty. Są one trwalsze i nadają gofrom piękny złocisty kolor.
Jak zrobić idealne gofry?
Do stworzenia idealnych chrupiących, kratkowanych placków potrzebny jest również niezawodny przepis. I można by śmiało stwierdzić, że ilu ekspertów od kuchni tyle przepisów. Natomiast warto naśladować źródła najlepszych smaków. Takim niewątpliwie są amerykańskie przepisy.
Do wykonania gofrów jak z budki będą potrzebne:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,75 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżka stołowa białego cukru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
W misce rozbijamy jajka, a następnie roztrzepujemy za pomocą miksera lub trzepaczki. Z jajek musi powstać puszysta masa. Następnie dodajemy mleko, ekstrakt z wanilii oraz suche składniki. Miksujemy nadal do uzyskania gładkiego płynu o konsystencji nieco gęstszej niż śmietana kremówka.
Nagrzewamy sprzęt (najlepiej jeszcze przed zrobieniem ciasta). Kiedy gofrownica będzie już gotowa, natłuszczamy jej powierzchnię niewielką ilością oleju, a następnie kładziemy odpowiednią ilość ciasta. Pieczemy około 2-3 minuty. Gorące gofry najlepiej smakują w towarzystwie ulubionych dodatków.