Siemię lniane to produkt, który ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Warto dowiedzieć się nieco więcej na temat jego właściwości oraz możliwości zastosowania.
Właściwości siemienia lnianego
Siemie lniane do picia ma bardzo korzystne właściwości prozdrowotne. Siemię lniane to potoczna nazwa nasion lnu zwyczajnego. Roślina słynie ze swojego działania leczniczego, dlatego powszechnie jest stosowana już od bardzo dawna. W siemieniu lnianym można znaleźć bardzo wiele składników odżywczych, a także polifenoli oraz mikroelementów.
Zawartość substancji odżywczych
W siemieniu lnianym znajduje się szereg różnych witamin oraz minerałów. Wśród nich wymienia się przede wszystkim następujące:
– witamina C, która wpływa na odporność organizmu oraz chroni ciało człowieka przed atakiem chorobotwórczych patogenów,
– witamina D, która ma znaczący wpływ na wzmacnianie kości oraz zębów, ale także na odporność człowieka,
– witamina K, dzięki której zmniejsza się ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego,
– witaminy z grupy B, które mają znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka.
Działanie prozdrowotne
Siemię lniane ma przede wszystkim pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego w ciele człowieka. Jest to możliwe dzięki łagodzeniu dolegliwości pochodzących z układu trawiennego. Konsystencja siemienia lnianego jest dość zawiesista, co sprawia, że umożliwia usuwanie z jelit zalegających resztek. Dzięki temu niwelowane są także wzdęcia oraz nieprzyjemne gazy. Siemię lniane w pozytywny sposób wpływa także na działanie układu krążenia, ponieważ obniża poziom złego cholesterolu we krwi i zapobiega jego osadzaniu się.
W jakiej formie stosować siemię lniane?
Siemię lniane może być spożywane w bardzo zróżnicowanych formach. W przypadku problemów z układem trawiennym warto zdecydować się na siemię lniane do picia, ponieważ w płynnej formie będzie miało najlepsze efekty. Jednak warto zwrócić uwagę na fakt, iż siemię lniane do picia powinno być zmielone, ponieważ dzięki temu będzie mogła powstać bardziej gęsta zawiesina, która osłoni żołądek oraz układ pokarmowy. Siemię lniane z powodzeniem można również dodawać do potraw, co będzie stanowiło ich fantastyczne urozmaicenie. Siemię lniane sprawdzi się między innymi jako jeden ze składników owsianek, ciast oraz zdrowych deserów. Można je także dodawać do sałatek.
Przeciwwskazania do stosowania
Siemię lniane to produkt, który ma pozytywny wpływ na organizm człowieka. Jednak w niektórych sytuacjach nie jest ono polecane. Przede wszystkim siemię lniane nie powinno być spożywane przez osoby, które mają problemy z drożnością układu pokarmowego, ponieważ może to powodować pojawienie się zaparć oraz problemów z wypróżnianiem. Oprócz tego siemię lniane powinno być ostrożnie stosowane w przypadku stanów zapalnych żołądka oraz jelit, ponieważ może mieć zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na te schorzenia. Zależne jest to od indywidualnego stanu danej osoby oraz sposobów jej reagowania na poszczególne składniki w pożywieniu.