Strona główna
Poradnik
Tutaj jesteś

Jak przechowywać suszone grzyby – co warto wiedzieć

28 października 2021 Jak przechowywać suszone grzyby

Grzyby mogą stanowić wspaniały dodatek do naszych potraw. To bardzo cenione składniki, których zbieranie przynosi nam wiele radości. Niestety, organizmy mikoryzowe ulegają bardzo szybkiemu zepsuciu, dlatego, aby przedłużyć ich żywotność, często są one przetwarzane. Jedną z popularniejszych metod jest suszenie grzybów. Choć jest to skuteczny sposób na zachowanie wyjątkowego aromatu, wymaga jednocześnie odpowiedniego przechowywania… Jak magazynować suszone grzyby?

Techniki suszenia borowików

Grzyby można suszyć na kilka sposobów. Tradycyjnie można je pokroić w plastry i wystawić na działanie promieni słonecznych. W tym przypadku grzyby nawleka się na cienki drut lub żyłkę i po wystawieniu na zewnątrz czeka się do całkowitego usunięcia wody.

Suszone grzyby można przygotować również wykorzystując inne źródła ciepła. Świetnie sprawdzą się tu grzejniki, na których ustawia się patelnie z pokrojonymi kapeluszami. Są również profesjonalne suszarki do produktów spożywczych, w których szybko i efektywnie można zakonserwować grzyby.

Przechowywanie grzybów – jak to zrobić?

Do tego celu najlepiej nadają się szczelne opakowania szklane. Jest to materiał trwały, który nie reaguje z zawartością i stanowi świetne zabezpieczenie przed szkodnikami z zewnątrz. Ususzone kapelusze najlepiej wyłożyć w wyparzonym i suchym słoiku zostawiając jak najmniej szczelin, a następnie zakręcić i odstawić w chłodne, przyciemnione miejsce.

Największym zagrożeniem dla suszu są mole spożywcze. Mogą one przedostać się również do słoika, jeśli będzie on nieodpowiednio zakręcony. Aby odstraszyć szkodniki, dobrze jest wokół słoików rozłożyć kilka liści laurowych. Ich aromat zniechęci mole do atakowania grzybów. Przyprawę można umieścić razem z grzybami, jednak wtedy mogą one przejść intensywnym zapachem liści.

Dobrym sposobem na usunięcie wilgoci, polecanym przez znakomitych kucharzy jak Magda Gessler jest też wrzucenie do słoika kilku ziarenek ryżu. Dzięki jego właściwościom higroskopijnym, resztki wilgoci przedostające się do słoika zostaną zneutralizowane.

Do czego można zastosować suszone grzyby?

Te produkty stanowią doskonały dodatek do wielu potraw. Najczęściej stanowią one składnik zup i farszów, mogą także posłużyć do wzbogacenia smaku przygotowanych mięs. Często grzyby określane są jako delikatesy internetowe, ze względu na wyjątkowy smak i aromat.

Warto dodać, że walory smakowe różnią się, w zależności od gatunku. Niektóre grzyby w ogóle nie nadają się do suszenia, dlatego różnorodność suszu jest znacznie ograniczona. Mimo tego często sięgamy po taki dodatek, który może podkreślić wyjątkowy smak potrawy i dodać jej unikalnego aromatu.

Jeśli szukasz najlepszej jakości suszonych grzybów, znajdziesz je w Delikatesach Magdy Gessler: https://delikatesy.ufukiera.pl/suszone-grzyby-i-owoce.

Redakcja Bello

Witaj w naszej redakcji, gdzie życie nabiera kolorów, ciekawostek i inspiracji, tworząc przestrzeń dla wszystkich, którzy pragną odkrywać nowe obszary życia i pielęgnować swoje ciało, umysł i ducha.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Odkryj krem CC i zdobądź nieskazitelną cerę bez zaczerwienień
ombre na paznokciach
sposoby na ujędrnienie skóry

Jesteś zainteresowany reklamą?

sposoby na ujędrnienie skóry