Urodziny to wyjątkowa okazja, którą tradycyjnie uświetnia się pysznym urodzinowym tortem. Zanim zamówimy tort w cukierni, warto zorientować się, co dokładnie wchodzi w jego skład. W większości przypadku okaże się, że jest tam mnóstwo sztucznych, niepotrzebnych dodatków, które są standardowo wykorzystywane w produkowanych masowo wypiekach. Natomiast w tych cukierniach, które dbają o naturalny, „domowy” skład swoich wypieków, musimy być gotowi zapłacić znacznie wyższą cenę. Na szczęście mamy jeszcze jedną opcję – spróbować przygotować tort samemu!
Prosty przepis na tort urodzinowy
Pieczenie staje się coraz popularniejszym hobby – wykonywanie własnych wypieków jest bardzo satysfakcjonujące i wielu osobom pozwala się zrelaksować w wolnych czasie. Choć upieczenie tortu wydaje się prawdziwym wyzwaniem, w rzeczywistości może być bardzo proste. Poznajmy przepis na tort biszkoptowy z truskawkami i mascarpone.
Ciasto biszkoptowe
Składniki na ciasto biszkoptowe:
– 4 jajka
– 4 łyżki stołowe cukru pudru
– 4 łyżki mąki
Ciasto biszkoptowe wykonujemy w następujący sposób. Jajka ubijamy, aż będą stanowić jednolitą, puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy dalej – masa ma być gęsta i dobrze napowietrzona, najlepiej jest ubijać ją długo, ale na niskich obrotach miksera lub ręcznie. Kiedy skończymy ubijanie, musimy delikatnie, za pomocą łyżki czy szpatułki do ciasta, wmieszać przesianą mąkę. Ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy około 20 – 30 minut, aż góra ciasta będzie lekko przypieczona, a wbita w nie wykałaczka sucha. Wyłączmy piekarnik i pozostawiamy ciasto w środku, aż przestygnie. Kiedy będzie już całkiem wystudzone, możemy wyjąć je z formy i przekroić na dwa lub więcej plastrów, które utworzą nam warstwy tortu.
Masa z mascarpone i truskawkami
Na masę:
– 400 gramów mascarpone
– 400 gramów truskawek
– 50 gramów cukru
– śmietanka 30%
Żeby przygotować masę do przełożenia tortu, część truskawek kroimy na połówki – te będą do ozdoby ciasta – a resztę na cienkie plasterki. Mascarpone rozcieramy łyżką z odrobiną śmietanki i cukrem do uzyskania pożądanej konsystencji – gładkiej, ale gęstej i nadającej się do rozsmarowywania. Połowę masy odkładamy, a połowę mieszamy z plastrami truskawek. Ilość cukru jest orientacyjna, dodawajmy go w zależności od naszych upodobań. Możemy również na tym etapie dodać podkreślające smak owoców przyprawy, takie jak cynamon czy kardamon.
Ozdobienie tortu
Na koniec pozostaje nam połączenie ciasta i masy. Masą z plastrami truskawek przekładamy warstwy ciasta biszkoptowego, a następnie górę i boki tortu smarujemy masą bez truskawek i ozdabiamy połówkami owoców… I oto efektowny i smaczny tort jest gotowy! Przed podaniem trzymamy go w lodówce. Przepis na tort biszkoptowy z truskawkami jest nie tylko bardzo prosty, ale też pozwala nam puścić wodze fantazji – bazową masę z mascarpone możemy z łatwością modyfikować, dodając różne owoce, czekoladę czy kawę.