Kostkarka do lodu okazuje się jednym z ważniejszych urządzeń, jakie muszą znaleźć się na wyposażeniu każdej restauracji czy baru. Dzięki niej można z łatwością pozyskać kostki lodu, które dodaje się do różnego typu napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Jak wybrać profesjonalną kostkarkę do lodu?
Czym kierować się, wybierając kostkarkę do lodu?
Poszukiwania kostkarki do lodu najlepiej rozpocząć od poznania jej parametrów technicznych. Bardzo istotna jest moc oraz wydajność, które przekładają się na możliwość wyprodukowania w ciągu 24 godzin konkretnej liczby kostek lodu. Najlepsze kostkarki do lodu są w stanie wyprodukować nawet 45 kg produktu na dobę, choć w większości lokali gastronomicznych optymalna będzie wartość 25 kg na dobę. Tymczasem moc znamionowa maszyn przemysłowych powinna wynosić minimum 0,3-0,4 kW. Zwróćmy uwagę na pojemnik na kostki- powinien on pomieścić od kilku od kilkunastu kilogramów lodu, w zależności od naszych potrzeb. Pojemność zbiornika na wodę powinna natomiast wynosić kilka litrów, dzięki czemu można utrzymać produkcję kostek na stałym poziomie.
Dodatkowe wyposażenie kostkarki do lodu
Kostkarka do lodu gastronomiczna powinna być wyposażona w sygnalizatory, informujące o zbyt niskim poziomie cieczy w zbiorniku bądź o zapełnieniu zasobnika. Ważne, aby kostkarka do lodu gastronomiczna była stosunkowo łatwa w czyszczeniu, a tym samym w utrzymaniu. Dobrze nabyć urządzenie, które wymaga jedynie zalania wodą i naciśnięcia odpowiedniego przycisku, a resztę pracy wykonuje za nas automat. Bardzo istotnym aspektem jest także rozmiar kostkarki. W większości przypadków mamy do czynienia z urządzeniami, które zajmują całkiem sporo miejsca. W dużych lokalach nie stanowi to większego problemu, natomiast w małych barach może być bardzo kłopotliwe. Oczywiście, na rynku dostępna jest również mała kostkarka do lodu- warto zakupić takie urządzenie, jeśli chcemy zaoszczędzić maksymalnie dużo przestrzeni.
Kostkarka i kruszarka do lodu w jednym?
W niektórych lokalach korzysta się nie tylko z kostkarek, ale również z kruszarek do lodu. Jeśli tego typu urządzenie będzie wykorzystywane na większą skalę, możemy pokusić się o zakup zestawu kostkarki i kruszarki do lodu w jednym. Niemniej jednak w przypadku, gdy wystarczą nam kostki lodu standardowej wielkości, lepiej wybrać kostkarkę bez dodatkowych funkcji. Dzięki takiemu rozwiązaniu można sporo zaoszczędzić, a sprzęt z pewnością spełni nasze oczekiwania.