Strona główna
Lifestyle
Tutaj jesteś

Do czego służy stół chłodniczy w profesjonalnej kuchni?

5 grudnia 2022 stół chłodniczy


W profesjonalnej kuchni należy zadbać nie tylko o właściwe przechowywanie żywności, ale także sposób, w jaki jest ono przygotowywane. Takie warunki stwarzają stoły chłodnicze.

Stół chłodniczy to urządzenie, które umożliwia jednoczesne przygotowanie jedzenia, jak i jego krótkotrwałe przechowywanie. Mogą być też wykorzystywane do eksponowania potraw, np. jako stoły sałatkowe. Stosuje się je we wszystkich profesjonalnych kuchniach restauracyjnych i hotelowych, ale również np. w pizzeriach. W przypadku tych ostatnich, stół chłodniczy ma dodatkowy granitowy blat, który ułatwia wyrabianie ciasta.

Wygodny mebel do przygotowania jedzenia

Wybór właściwego mebla do kuchni powinien być poprzedzony analizą, do czego zamierzamy go wykorzystywać, ile mamy miejsca w kuchni oraz czy potrzebujemy np. dodatkowych szafek i szuflad. Nie zapominajmy też, że stół powinien nie tylko być funkcjonalny, ale też pasować do wystroju oraz uzupełniać aranżację kuchni. Ze względu na rodzaj, takie urządzenie może utrzymywać temperaturę:

  • od -2 stopni Celsjusza do +8 stopni Celsjusza w przypadku stołu chłodniczego,
  • – 18 stopni Celsjusza do -20 stopni Celsjusza w przypadku stołów mroźniczych.

Stoły chłodnicze są wykonane ze stali nierdzewnej, odpornej na korozję i ewentualne zadrapania, które mogłyby powstać w trakcie przygotowania potraw. Co ważniejsze, jest to materiał bezpieczny do przechowywania żywności.

Stół chłodniczy a zwykły stół

Stoły chłodnicze od zwykłych stołów różni nie tylko doposażenie ich w dodatkową funkcję chłodzenia. Takie stoły mogą też pełnić funkcję schowków, a jego całkowita pojemność może wynosić nawet 700 l. Choć do standardowych kuchni restauracyjnych wystarczy taki o pojemności połowie mniejszej. Stoły chłodnicze są wyposażone w moduły dwu- lub trzydrzwiowe, których wielkość, konfigurację i pojemność, można dowolnie dostosować do własnych preferencji. Dodatkowo warto sprawdzić, czy drzwi są samozamykające się. Jest to drobna rzecz, ale dzięki niej będziemy mieć pewność, że szuflady będą zawsze zamknięte, a chłód nie będzie uciekał. Taki mebel może dodatkowo posiadać też szuflady, zlew oraz nadstawkę na pojemniki gastronomiczne. W zależności od potrzeb można zamówić stół chłodniczy np. z dodatkowym agregatem bez. Warto też sprawdzić, czy nasz stół ma funkcję automatycznego odszraniania, co ułatwi nam utrzymanie go w czystości i dłużej będzie nam służył.

Jak więc widać, stół chłodniczy to nie tylko dodatkowy mebel, ale przede wszystkim ułatwienie i lepszy komfort pracy w kuchni. To też gwarancja, że jedzenie serwowane w naszej restauracji będzie zawsze świeże, smaczne i najwyższej jakości. A przecież właśnie o to w tym biznesie chodzi!

Redakcja Bello

Witaj w naszej redakcji, gdzie życie nabiera kolorów, ciekawostek i inspiracji, tworząc przestrzeń dla wszystkich, którzy pragną odkrywać nowe obszary życia i pielęgnować swoje ciało, umysł i ducha.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Czym się zajmuje podolog
Co można jeść z konfiturą
stół chłodniczy

Jesteś zainteresowany reklamą?

stół chłodniczy